Suche nach Personen

plus im Publikationsserver
plus bei Google Scholar

Bibliografische Daten exportieren
 

Above and beyond meat : the role of consumers' dietary behavior for the purchase of plant-based food substitutes

DOI zum Zitieren der Version auf EPub Bayreuth: https://doi.org/10.15495/EPub_UBT_00005800
URN zum Zitieren der Version auf EPub Bayreuth: urn:nbn:de:bvb:703-epub-5800-0

Titelangaben

Kopplin, Cristopher Siegfried ; Rausch, Theresa Maria:
Above and beyond meat : the role of consumers' dietary behavior for the purchase of plant-based food substitutes.
In: Review of Managerial Science. (Juli 2021) .
ISSN 1863-6683
DOI der Verlagsversion: https://doi.org/10.1007/s11846-021-00480-x

Volltext

[thumbnail of Kopplin-Rausch2021_Article_AboveAndBeyondMeatTheRoleOfCon.pdf]
Format: PDF
Name: Kopplin-Rausch2021_Article_AboveAndBeyondMeatTheRoleOfCon.pdf
Version: Veröffentlichte Version
Verfügbar mit der Lizenz Creative Commons BY 4.0: Namensnennung
Download (842kB)

Abstract

Shrinking meat intake levels and simultaneously increasing consumption of plant-based products among consumers suggest that consumers’ dietary behavior implies the purchase of plant-based food substitutes. We contribute to the literature by investigating the most important determinants of consumers’ dietary behavior and attitude towards plant-based food substitutes and whether consumers’ dietary behavior is of relevance for the attitude towards plant-based food substitutes. Data of 1,363 consumers was used for structural equation modeling as well as necessary condition analysis. Consumers’ dietary behavior is found to play only a minor role in attitude formation towards plant-based food substitutes. Dietary behavior is primarily influenced by animal welfare concerns. We did not find environmental concerns, consumers’ perceived effectiveness, and health consciousness to influence dietary behavior. However, as consumers associate a high standard of animal welfare with healthiness and food safety, following a plant-based diet due to animal welfare concerns might be an altruistic pretext for health consciousness as an egoistic motive.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Keywords: Dietary behavior; Structural equation modeling; Necessary condition analysis; Plant-based food substitutes; Health; Environmental concerns; Animal welfare
Themengebiete aus DDC: 300 Sozialwissenschaften > 330 Wirtschaft
Institutionen der Universität: Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Betriebswirtschaftslehre > Lehrstuhl Betriebswirtschaftslehre XIV - Marketing und Innovation
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Betriebswirtschaftslehre > Lehrstuhl Betriebswirtschaftslehre XIV - Marketing und Innovation > Lehrstuhl Betriebswirtschaftslehre XIV - Marketing und Innovation - Univ.-Prof. Dr. Daniel Baier
Fakultäten
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Fakultäten > Rechts- und Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät > Fachgruppe Betriebswirtschaftslehre
Sprache: Englisch
Titel an der UBT entstanden: Ja
URN: urn:nbn:de:bvb:703-epub-5800-0
Eingestellt am: 24 Sep 2021 09:38
Letzte Änderung: 24 Sep 2021 09:38
URI: https://epub.uni-bayreuth.de/id/eprint/5800

Downloads

Downloads pro Monat im letzten Jahr