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Food Processing does not Abolish the Allergenicity of the Carrot Allergen Dau c 1 : Influence of pH, Temperature and the Food Matrix

DOI zum Zitieren der Version auf EPub Bayreuth: https://doi.org/10.15495/EPub_UBT_00005300
URN zum Zitieren der Version auf EPub Bayreuth: urn:nbn:de:bvb:703-epub-5300-4

Titelangaben

Jacob, Thessa ; Vogel, Lothar ; Reuter, Andreas ; Wangorsch, Andrea ; Kring, Carolin ; Mahler, Vera ; Wöhrl, Birgitta M.:
Food Processing does not Abolish the Allergenicity of the Carrot Allergen Dau c 1 : Influence of pH, Temperature and the Food Matrix.
In: Molecular Nutrition & Food Research. Bd. 64 (Juli 2020) Heft 18 . - No. 2000334. - 11 S.
ISSN 1613-4133
DOI der Verlagsversion: https://doi.org/10.1002/mnfr.202000334

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Format: PDF
Name: mnfr.202000334.pdf
Version: Veröffentlichte Version
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Abstract

Scope: The major carrot allergen Dau c 1 belongs to the group of pathogenesis related class 10 (PR‐10) proteins and is homologous to the birch pollen allergen Bet v 1. In contrast to most other PR‐10 allergens, Dau c 1 can elicit Bet v 1 independent sensitisation. Although Dau c 1 is considered heat labile, allergic reactions against cooked carrots are possible. Methods and Results: The pH and temperature stability as well as the allergenic potential before and after treatment of purified natural (n)Dau c 1 and different recombinant (r) isoallergens was investigated: rDau c 1.0104, rDau c 1.0105, rDau c 1.0201, rDau c 1.0301. All proteins except rDau c 1.0201 were able to refold at physiological pH. pH conditions around the pI (4.4 – 5.5) or the presence of the carrot matrix reduced the refolding capacity. Below the pI, most isoallergens were heat resistant and still able to cause mediator release, indicating allergenicity. Moreover, cooked carrot extract was still able to provoke mediator release due to remaining soluble Dau c 1. Conclusions: Patients allergic to carrots should avoid processed carrot containing foodstuff because heating or pH treatment do not completely abolish the allergenicity of Dau c 1.

Weitere Angaben

Publikationsform: Artikel in einer Zeitschrift
Keywords: allergenicity; circular dichroism; mass spectrometry; nano differential scanning fluorimetry; NMR; PR-10 allergen Dau c 1; protein stability
Themengebiete aus DDC: 500 Naturwissenschaften und Mathematik > 540 Chemie
500 Naturwissenschaften und Mathematik > 570 Biowissenschaften; Biologie
Institutionen der Universität: Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Chemie > Lehrstuhl Biochemie mit Schwerpunkt Biophysikalische Chemie
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Chemie > Ehemalige ProfessorInnen > Lehrstuhl Biopolymere - Apl. Prof. Dr. Birgitta Wöhrl
Fakultäten
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Chemie
Fakultäten > Fakultät für Biologie, Chemie und Geowissenschaften > Fachgruppe Chemie > Ehemalige ProfessorInnen
Sprache: Englisch
Titel an der UBT entstanden: Ja
URN: urn:nbn:de:bvb:703-epub-5300-4
Eingestellt am: 17 Feb 2021 11:14
Letzte Änderung: 17 Feb 2021 11:14
URI: https://epub.uni-bayreuth.de/id/eprint/5300

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